Dieetpreparaten
Een dieetpreparaat is een voedingsmiddel met een andere samenstelling én een andere vorm dan normale voeding. Een voorbeeld is sondevoeding of drinkvoeding. Het gaat hierbij om polymere, oligomere, monomere en modulaire voedingsmiddelen, zoals sondevoeding of drinkvoeding. Deze voeding vult aan wat u zelf niet kunt eten of drinken om een medische reden.
Vergoedingen
Als u een basisverzekering én een aanvullende verzekering heeft bij inTwente kijk dan bij beide hieronder voor de totale vergoeding. Let erop dat u voldoet aan de voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen.
basisverzekering
Vergoeding
|
100% vergoeding voor middelen die geregistreerd zijn als voedingsmiddel. |
---|---|
Eigen risico
|
Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico. |
Eigen bijdrage
|
Nee, er geldt geen eigen bijdrage. |
Leverancier zonder contract
|
Bij ons heeft u vrije zorgkeuze. Als een apotheek of leverancier geen contract met ons heeft, kan het wel zijn dat u een deel zelf moet betalen. Wij vergoeden de zorg tot maximaal de door ons vastgestelde vergoeding. Deze vergoeding ligt net iets lager dan bij vergelijkbare zorgverleners die wel een contract met ons afgesloten hebben. |
Aanvullende verzekeringen
Kies hieronder een aanvullende verzekering:
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Voorwaarden
De eisen om voor vergoeding in aanmerking te komen, hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Ook leggen we u uit wat u zelf nog moet regelen.
Vergoedingseisen
Er is alleen vergoeding mogelijk wanneer u niet uitkomt met aangepaste normale voeding en bijzondere voeding die te koop is in de winkel. Daarbij is medischvastgesteld door een (huis)arts of diëtist dat u een dieetpreparaat nodig heeft. De volgende medische diagnoses vallen onder de aanspraak:
- een stofwisselingsstoornis;
- een voedselallergie met milde klachten;
- een voedselallergie met ernstige klachten;
- een resorptiestoornis;
- een, via een gevalideerd screeningsinstrument, vastgesteld ziektegerelateerde ondervoeding of een risico daarop;
- u bent op een dieetpreparaat aangewezen volgens de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard.
Voordat er andere voeding (dieetpreparaat) voorgeschreven wordt, wordt er een test (eliminatie-(her)-introductie test, sensibilisatieonderzoek of provocatietest) uitgevoerd om te kijken of er sprake is van een voedselallergie. Indien na deze test is vastgesteld door de behandelend (huis)arts of diëtist(e) dat er sprake is van een voedselallergie, dan is er pas vergoeding mogelijk van deze voeding. Let op: de voeding wordt dus niet vergoed tijdens deze testperiode.
Bij een milde klachten voedselallergie bij baby’s is er sprake van noodzakelijke medische voeding, waarbij een baby jonger dan twee jaar niet kan uitkomen met aangepaste normale voeding en andere producten van bijzondere voeding. Gedurende de ontwikkeling van een baby is men vaker niet alleen aangewezen op deze dieetpreparaten, maar neemt een baby ook ander soort voeding tot zich. Op deze manier wordt er landelijk een standaard tabel gehanteerd die we gebruiken voor de verschillende leeftijden en de gebruikelijke maximale volumes die nodig zijn tot een leeftijd van twee jaar.
Leeftijd kind | Max. hoeveeldheid per dag |
---|---|
0-12 maanden | 1000 ml |
12-24 maanden | 500 ml |
Eventueel kan door de behandeld (huis)arts of diëtiste van de hoeveelheden in de tabel worden afgeweken als hiervoor een medische noodzaak is. Voor een grotere hoeveelheid medische babyvoeding dan in de tabel is weergegeven en/of voor babyvoeding voor kinderen boven de 24 maanden is voorafgaande toestemming van inTwente vereist. Uw apotheek of leverancier vraagt dit voor u aan.
Let op: de genoemde hoeveelheden in de tabel gelden niet voor sondevoeding of een van de andere medische diagnoses.
Een volwassen verzekerde heeft bij dieetvoeding voor medisch gebruik aanspraak op het volgende:
- de eerste levering van een smaakpakket voor ten hoogste 14 dagen;
- vervolgafleveringen voor maximaal 31 dagen;
- een automatische herhaling van levering voor maximaal 4 weken.
Zelf regelen
U heeft een recept nodig van uw (huis)arts, medisch specialist of diëtist.
De diëtist of medisch specialist vult het landelijk formulier verklaring dieetpreparaten in en schrijft daarnaast het recept uit. Een huisarts hoeft sinds 2016 alleen een recept voor te schrijven. Het recept moet de volgende elementen bevatten: indicatiecode, het af te leveren middel (altijd eerst generiek proberen), gebruik (de dagdosis) en de hoeveelheid (waaruit de geschatte behandelduur blijkt).
Degene die het middel aflevert, controleert of u aan de extra voorwaarden voldoet. Voor voeding die door middel van een infuus in de bloedbaan wordt toegediend, hoeft u vooraf geen aanvraag te doen.
Gecontracteerde leveranciers dienen hun rekeningen direct bij inTwente in. Als u naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, ontvangt u zelf de rekening van de leverancier en dient u deze vervolgens bij ons in. Deze kunt u eenvoudig declareren via de app of Mijn inTwente.